Kåring av «Årets lærling», spennende innsikt i landbruksmekanikerfaget, motorsagtevling, opptredener og alt det nyeste innen landbruksmaskiner: AgroUng, ungdommens dag på Agroteknikk, blir spekket med kunnskapsformidling og underholdning.
Ungdommen er framtidas gårdbrukere og landbruksmekanikere, og en viktig satsing for landbruksnæringen. Derfor har Agroteknikk dedikert åpningsdagen til de unge. Hundrevis av ungdomsskoleelever vil sette kursen mot messehallen i Lillestrøm for en dag fylt med varierte aktiviteter og underholdning.
– Vi åpner Agroteknikk med AgroUng, som finner sted i et eget telt på 1400 kvadratmeter, forteller Trond Andersen, prosjektleder for Agroteknikk.
Interessen har vært over all forventning.
– Det har vært enorm interesse, noe vi setter veldig pris på. Så langt er det påmeldt rundt 900 skoleelever fra 23 videregående skoler, jubler han.
Får vise seg fram
AgroUng er en fantastisk mulighet til å presentere landbruksmekanikerfaget og vise fram de mange spennende muligheten knyttet til bransjen.
«Årets lærling» er et fast innslag på Agroteknikk. Serviceorganisasjonene hos maskinimportørene kårer i forkant hver sin «Årets lærling». Målet er å sette fokus på lærlingeordningen og å gjøre landbruksmaskinmekanikerfaget mer attraktivt for unge.
– Det er viktig å få med de unge! Hele maskinbransjen sliter med rekruttering – kundene forventer at vi har flinke folk til enhver tid og da må vi ha dyktige folk som reparere og stiller opp ved behov.
Espen Syljuåsen, kommunikasjonsansvarlig i Norwegian Agro Machinery, og i komitéen for «Årets Lærling».
Kan bli nerver
For noen av årets lærlinger vil nok nervene være i høyspenn torsdag morgen. Da skal de nemlig opp på scenen for å dele sine tanker og erfaringer fra lærlingtiden med elevene som besøker messa.
– Dette blir spennende. Årets lærlinger skal fortelle om hvor flott landbruksmekanikerfaget faktisk er. I tillegg har vi reist land og strand rundt for å lage videoer av deres hverdag, og de blir vist her. Etter presentasjonene vil det være mulig å snakke med lærlingene på egne stands hvor de blir stående ut dagen. Det gir nysgjerrige elever en unik sjanse til å høre fra andre unge som har valgt å satse på denne bransjen, sier Andersen.
I tillegg til det faglige, blir det også underholdning i regi av Norges Bygdeungdomslag, enkel servering og tevlinger – motorsag-konkurransen kan nok bli en vinner, påpeker Andersen.
– Etter programmet er de nok veldig klare til å dra ut å se på traktorer. Her finner du jo alt det siste og nyeste innen maskiner og teknologi, legger han til.
Fikk mange muligheter
Anders Myhre var «Årets lærling» fra CF Maskin i 2018. Han husker at mange var usikre på hva man burde velge etter ungdomsskolen, og derfor endte opp med studiespesialisering.
– Jeg er veldig fornøyd med at jeg valgte annerledes. Det er en fin måte å få utdannelse og tjene penger på. Og skulle man ombestemme seg, går det an å krysse over senere, sier Myhre.
Han forteller at bedriften han var utplassert i også satset på videre utdanning internt.
– Det var mye internkursing og fokus på å spesialisere seg på ulike områder. Jeg var med på flere kurs, også i utlandet på fabrikker. Til sammen tilbrakte jeg seks uker i utlandet. Det er ikke i alle yrker mekanikere blir sendt på kurs og får mulighet å reise. Det var en stor bonus, understreker han.
Tør å spørre
Myhres råd til skoleungdom som skal på messa er å se seg rundt og spørre om ting de lurer på: – Det er veldig mye maskiner å se på; landbruksmaskiner, anleggsmaskiner, firhjulinger og landbruksutstyr. Du får se ulike typer bransjer som du kanskje ikke har sett eller hørt om før og møter mange folk. Det er nyttig og spennende. Men du må tørre å være litt utadvendt å spørre om ting når du har sjansen. Det er mitt beste tips! avslutter Myhre.