Torsdag er ungdommens dag på Agroteknikk og mange videregående skoler over hele landet har fått tilbud om gratisbilletter til sine elever. Melsom videregående skole er en av skolene benytter seg av tilbudet og i år er det elevene ved vg2 Landbruk og vg3 Agronom som får oppleve en annerledes skoledag på messa.
– Agroteknikk er for mange årets høydepunkt og noe elevene gleder seg til i lang tid. Erfaringsmessig er dette en opplevelse som gir ungdommen både kunnskap og motivasjon, samtidig som det bidrar veldig positivt til klassemiljøet. Det gjør noe med dem, når de får en felles opplevelse av noe slikt, sier lærer Helle Johannessen ved Melsom videregående skole.
Selv har hun vært på Agroteknikk med skolens elever flere ganger, og har bare godt å si om erfaringene derfra.
–Vi ønsker å gi elevene en variert skolehverdag og tar dem derfor med på gårdsbesøk og andre arrangementer. Agroteknikk er et av årets høydepunkt. Her finnes det noe for alle, og særlig spennende er det for dem som er interessert i maskiner og teknisk utstyr. En av elevene beskrev messedeltagelsen som “å ta med barn i en stor godtebutikk”, ler hun.
Mye å lære
I år er det 26 elever og fire lærere som reiser fra Melsom til Lillestrøm for å bruke torsdagen på messa. Elevene får stort sett gå rundt som de vil, men får samtidig noen oppgaver de skal gjøre underveis.
– De skal delta på et valgfritt fagforedrag og besøke en forhandler for å lære mer om maskiner og utstyr. I tillegg skal de finne frem til en av de teknologiske nyvinningene som inngår i nyhetskåringen. Etter messa skal de skrive en kort rapport om hva de har lært, forteller hun.
Fra messearrangøren er det lagt opp til et spennende og innholdsrikt program for ungdommen, der de får oppleve både dagens og morgendagens landbruk. Seks unge lærlinger skal konkurrere i “traktormekking” for å bli årets lærling. Norges Bygdeungdomslag står for underholdningen, og det blir spennende miniseminarer om aktuelle fagtemaer. Konferansierer for dagen er ingen ringere enn “Oppfinneren” Erik Alfred Tesaker og Olaf Tufte.
Fremtidens bønder
Mange av elevene er fremtidens bønder eller skal jobbe i landbruket på en annen måte. Noen er fra gård eller jobber som avløsere, mens andre allerede har startet sin egen bedrift og driver med leiekjøring.
– For dem er det ekstra gøy å treffe forhandlere og andre som driver med det samme. Min erfaring er at mange blir inspirert og gira etter en dag på Agroteknikk, og det er gøy å se den motivasjonen et messebesøk gir elevene. Det er jo dette mange av dem ønsker å drive med også i fremtiden, sier Johannessen.