For Thea og Jørgen er sosialt nettverk og ny inspirasjon viktigst

– Å treffe folk og få inspirasjon til hvordan vi kan forbedre vår egen drift, er de viktigste grunnene til at vi drar til Agroteknikk. Det er ikke rom for de store økonomiske utskeielsene, men det er likevel nyttig å treffe andre for å diskutere mulige løsninger for fremtiden, forteller de unge bøndene. 

Thea Sandsengen og Jørgen Andrisson Kvam driver en tradisjonell fjellgård i Vang i Valdres. Med melkeproduksjon og ammekyr er de opptatt av å utnytte gårdens rike utmarksressurser, blant annet gjennom støling.

Thea og Jørgen driver med melkekyr og er opptatt av å utnytte gårdens rike utmarksressurser. Foto: privat.

– Vi ønsker å holde på de tradisjonelle verdiene, og har bygget nytt fjøs på stølen. Samtidig må det tradisjonelle ikke bli en hengemyr der alt skal være gammelt og tungvint. Vi må ta tak i det som er verdt å ta vare på av det gamle, og så videreutvikle det. Da er det viktig å se hvordan andre gjør det og hvilke muligheter som finnes, sier Thea. 

Trygghet for fremtiden

Gården driver de sammen, selv om hun har full stilling som lærer utenom. I dag har de dyrene fordelt på tre gamle båsfjøs, men fra nyttår går de inn i en etablert samdrift i bygda. Da flyttes melkekyrne til et felles løsdriftsfjøs. Planen er etter hvert å bygge nytt fjøs til ammekyrne hjemme på gården. 

Gården i Vang i Valdres. Foto: privat.

– Det gir oss en enklere hverdag, og er en bedre økonomisk løsning enn å bygge nytt nå. Jeg har alltid visst at det er bonde jeg skal bli, og ser ikke for meg noe annet yrke jeg heller ville hatt. Samtidig er det viktig at det legges en god og langsiktig plan for landbruket.

Skal flere unge tørre å bli bønder, er økonomisk trygghet et av de viktigste virkemidlene. Nytt regelverk krever store investeringer, og da må vi vite at vi kan drive i mange år fremover. Dessuten må også bønder få mulighet til normal ferie og fritid. Bare da kan vi sikre norsk matproduksjon for fremtiden, sier Jørgen.

Fjellgården ligger i Vang i Valdres. Foto: privat.

Fellesskap er viktig

Det driftige paret ble kåret til Årets unge bonde 2024, og setter stor pris på utmerkelsen. 

– Det er morsomt at det vi gjør blir lagt merke til. Da vi så hvor mange som var nominert, gikk det opp for meg hvor mange unge bønder som driver norske gårder. Det er fint å være en del av noe større, og med dagens sosiale medier, er det lettere å holde kontakt enn det var før, sier Thea.

Jørgen har et godt kontaktnett etter tre år på Blæstad, og de gamle kompisene støtter hverandre i hverdagen. 

– Når noe går på tverke, er det gull verdt å få en snapp fra en kompis som har opplevd det samme. Det er ikke så ofte vi sees, men følelsen av fellesskap er likevel viktig. En av fordelene med steder som Agroteknikk, er nettopp dette med å treffe folk, både de man kjenner og nye kontakter, sier han.  

Thea og Jørgen ble begge kåret til “Årets unge bonde 2024” tidligere i høst på Dyrsku’n. Her med landbruks- og matminister Geir Pollestad som delte ut prisen.

Nye løsninger

Noe av inspirasjonen til å drive gård ligger i muligheten til å bygge opp noe som står seg over tid og som kan gis videre til kommende generasjoner. Da gjelder det å holde seg oppdatert på hvilke muligheter som finnes, noe det er gode muligheter for på Agroteknikk.  

– Der samles store deler av bransjen, og det er nyttig å ha mulighet til å sammenligne produkter og diskutere nye løsninger med leverandører eller kollegaer. Å dra nytte av andres erfaringer gir inspirasjon til å finne gode løsninger for egen drift. Jeg håper vi får hjelp i fjøset hjemme, slik at vi kan dra begge to. Vi står tross alt i dette sammen, sier han.

Kjøp billett nå!

14. – 17. november treffes vi igjen på landbrukets største og viktigste møteplass, Agroteknikk. Kom og hold deg oppdatert slik at vi sammen kan fortsette å produsere råvarer i verdensklasse.