Nyhetsjuryen til Agroteknikk har valgt ut fire verdige vinnere av Gullakset, og en av dem er norsk. Nyhetsjuryen har også i år valgt å dele ut en spesialpris, fire gull og 20 sølv. I tillegg er det nesten 100 offisielle nyheter.
Av de fire som får tildelt Gullakset, er det kun en som er norsk. Og en av vinnerne har et produkt som er så hemmelig at vi ikke får lov til å røpe noe om det – annet enn at dere vil få se det på Agroteknikk. Nedenfor følger de fire vinnerne.
Lar KI overta rutinejobber
Agdir har utviklet seg fra en app som målte værforhold og jordfuktighet, til et managementprogram som automatiserer oppgaver og gir bonden avlingsprediksjoner. Det fortjener en gullmedalje på Agroteknikk.
Ved hjelp av kunstig intelligens kan Agdir Farm utføre kjedelige og tidkrevende rutiner med å rapportere og dokumentere arbeidet opp mot KSL. Appen tar seg også av oppgavestyring og gjør det enklere å overholde de til enhver tid gjeldende lover og regler.
En chattefunksjon i appen gjør kommunikasjonen mellom bonde og arbeidstakere lettere, uansett morsmål. Meldingene som skrives mellom bonden og arbeidstakerne, blir oversatt til den enkeltes morsmål – både fram og tilbake. Arbeidsoppgaver kan også kvitteres ut når de er utførte.
I samarbeid med svenske Vultus tilbyr Agdir også avanserte avlingsanalyser ved hjelp av satellittbilder. Slik kan bonden optimalisere både gjødsling, vanning og skadedyrkontroll, i tillegg til at man tilbyr avlingsprognoser i alt fra poteter til gras.
Du treffer Agdir på stand D2-22
Stor snittekapasitet
Den traktormonterte, slepte finsnitteren Elho Cobra 7710 har en kapasitet som nærmer seg 200 tonn per time, og er da ikke så langt unna å kunne konkurrere med en selvgående finsnitter.
Maskinen er konstruert slik at snitterotoren er direkte PTO-drevet, slik at man har eliminert krafttapet man får med å bruke girkasser. Selve snitterotoren har en diameter på 77 centimeter og en arbeidsbredde på 100 centimeter, og med 2 x 16 kniver blir kuttelengden på mellom 4 og 18 millimeter.
Graset plukkes opp av det som kan minne om ei halv pickup-rive med transportbånd. Denne felles opp ved transport. Sammen med hydraulisk, regulerbar sporvidde får du stor arbeidsbredde og smal transportbredde. Komprimeringsruller foran snitterotoren gir en jevn og effektiv innmating av store mengder gras. Snitteren har integrert pallegaffel med løft for håndtering av 1 000-litersfat med ensileringsmiddel.
Agroteknikk-juryen mener at den traktordrevne finsnitteren Elho Cobra, fortjener en gullmedalje.
Du kan se Elho Cobra hos Aase Landbruk på stand D01-26.
En vanlig traktor på EL
Fendts e107 Vario er verdens første «voksne» landbrukstraktor med elektrisk drift. Den kommer med et batteri på 100 kWt. Traktoren består av de samme komponentene som den smalspora versjonen som ble lansert først, men naturlig nok tilpasset chassiset til en standard landbrukstraktor. Chassiset som er brukt, tilsvarer det som er på Fendts 200-serie. Traktoren har en makseffekt på 90 hestekrefter og et maks dreiemoment på 347 Nm. Egenvekta er relativt normal, sammenlignet med en dieseldrevet 90-hester; 4 500 kilo.
Traktoren skal kunne arbeide kontinuerlig i fire til seks timer, avhengig av belastning. Når du så må lade batteriet opp igjen, skal dette ta tre timer fra 20 til 80 prosent, ved bruk av vegghengt «elbillader». Om du derimot bruker en ladestasjon på 100 kW, skal den samme oppladinga kun ta 45 minutter.
Fendt stikker av med gull, fordi denne traktoren skiller seg så mye fra tidligere el-traktorer. Alle tidligere utgaver er såkalte parktraktorer, men nå har vi en i «vanlig» størrelse. Den viser at det går an, til tross for høy utsalgspris.
Eikmaskin skal stille ut den elektriske traktoren på stand E01-08.
“Hemmelig” Gull til Lely og Fjøssystemer
Fra Lely kommer det en nyhet som hjelper deg å styre maskinene i fjøset, som juryen mener er en gullmedalje verdig. Nyheten har sperrefrist fram til Agroteknikk og kan derfor ikke omtales riktig ennå. Nyheten vil bli vist på Agroteknikk og andre europeiske landbruksmesser i høst.
Du finner den hemmelige nyheten hos Fjøssystemer på stand A01-01.