Enten du vil lære om presisjonslandbruk, roboter, HMS, eller høre hvordan andre bønder har lykkes i sin drift. Agroteknikk er en møteplass der det er enkelt å få faglig påfyll.
– Vi skjønner at det kan være mer fristende å se på traktor enn å sitte på en stol å høre noen prate. Derfor er foredragene komprimerte og rett på sak, uten masse snikksnakk, sier Jogeir Agjeld, som er rådgiver i NLR og har ansvar for mye av fagprogrammet under Agroteknikk.
Fag for enhver smak
For selv om utstilling av maskiner står i fokus er det mulighet til å bli klokere på en rekke temaer. Gjennom miniforedrag kan du blant annet lære om trafikkregler, fornybar energi eller gjødselplanlegging. Noen foredrag går flere dager, slik at publikum kan få dem med seg selv om de besøker Agroteknikk bare én av dagene.
– Vi ser at det er stor interesse for presisjonslandbruk, så dette foredraget går alle fire dager. Samtidig vet vi at norsk landbruk er allsidig og mangfoldig, så vi har forsøkt å få stor bredde med litt for enhver smak, sier Jogeir Agjeld.

Egen konferanse for kvinnelige bønder
Konferansen «Kvinner i Landbruket» var en suksess i 2018 og arrangeres nå for andre gang under Agroteknikk. Programmet byr på i alt ti korte foredrag med fagpersoner og driftige bønder som deler utfordringer og gleder fra sin arbeidshverdag.
– Fortsatt er bare 13 prosent av landets bønder, kvinner. Vi trenger arenaer der vi kan tydeliggjøre kvinners innsats og rolle i norsk landbruk. Målet med konferansen er at kvinnebønder kan få møte andre i samme situasjon, få inspirasjon og faglig påfyll. Etter nedstenging er det ekstra hyggelig å kunne møtes igjen, sier Camilla Mellemstrand fra Felleskjøpet Agri, som har vært med å utarbeide programmet.
På listen over foredragsholdere er blant annet Dina Fonn Sætre, Årets unge bonde 2020, som vil fortelle om veien fra konsulentjobb i Oslo til å bli potetprodusent i Nordland. Konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen kommer for å snakke om topplederrollen, og Solfrid Flateby gir tips til hvordan du blir din egen supersjef. I tillegg legges det opp til litt trim for lattermusklene når Robert Stoltenberg stikker innom med en av sine karakterer.
Påmelding og fullt program her
Møteplass for nye bønder
Lørdag arrangeres Ny Bonde-samling, en faglig og sosial møteplass for de som skal eller nylig har tatt over gårdsdrift. Samlingen har vært holdt årlig siden 2013 og het tidligere «Ung Bonde-samling».
– Mange som tar over gårder er i dag ofte godt over 35 år, så vi har valgt å skifte navn til «Ny Bonde-samling» fordi det er en verdifull arena enten du er 37 eller 27 år, sier Thor Haraldseth i Felleskjøpet, som har ansvar for programmet.
Dagen byr på fagsekvenser der deltakerne får påfyll om både økonomi, klimaendringer og presisjonslandbruk. På programmet står også panelsamtale med konsernsjefene i samvirkebedriftene, Landbruksminister Sandra Borch kommer og toppidrettsutøver Karsten Warholm kommer for å fortelle hvordan du blir best i verden.
– Som gårdbruker må du tørre å satse. Hvis du ikke har planer og mål for gården er det vanskelig å lykkes. Derfor synes vi yrket som gårdbruker er sammenlignbart med toppidrettsutøvere.
Thor Haraldseth har stor tro på de nye generasjonene bønder, og synes det er viktig at Felleskjøpet og samvirkebedriftene støtter opp om de som vil starte som bonde, med blant annet denne møteplassen.
Ny Bonde-samlingen har påmeldingsfrist 1. november. Påmelding her.
Fagfolk på post
I tillegg til foredragene er Agroteknikk en ypperlig anledning for en fagprat med de som kjenner maskiner og tekniske løsninger aller best.
– Dette er jo den møteplassen i landet der man samler mest maskiner og leverandører og folk som kan faget sitt. Ting står oppstilt tett i tett og du kan gå fra en konkurrent til en annen og tilbake igjen. Alle som er der stiller med toppet lag og flinke folk, påpeker Jogeir Agjeld, som selv har med seg hele hurven med NLRs presisjonsrådgivere.
Foredrag og temasamlinger under Agroteknikk:
- Grunnleggende presisjonslandbruk
- HMS i praksis – de livsviktige valgene
- God gjødslingsplanlegging gir gevinster
- Trafikkregler – førerkort, vekt bredde
- God plan = godt bygg
- Klimatiltak – utgift eller inntekt?
- Fornybar energi for gard og grend
- Innendørs landbruk
- Tech 1 – 2 – 3
- Kåring av «årets markløftere»
- Samlerive-erfaringer og praktiske tips om raking
- Robotisering og fremtidsvisjoner
- Agro Ung
- Konferanse: Kvinner i landbruket
- Ny Bonde-samling